Valahányszor elkészítettem ezt az oldalast és bárki, aki kóstolta, azonnal elkérte a receptjét 🙂 Hát most lássuk a titkot: a KÓLA!
Íme a recept:
Hozzávalók
A húshoz
-
1.5 kg sertésoldalas
-
0.5 l kóla
-
3 dl víz
-
só ízlés szerint
A szószhoz
-
6 ek barna cukor
-
6 ek ketchup
-
3 ek szójaszósz
-
3 ek worcestershire-szósz
-
1 ek paprikakrém
-
1 ek chiliszósz
Elkészítés
A húshoz
- Az oldalast feldaraboljuk, megmossuk, enyhén megsózzuk, majd egymás mellé helyezzük egy tepsiben.
- Felöntjük a kólával és a vízzel. A lényeg, hogy a folyadék ellepje a húst. A tepsi tetejét fóliával lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 1,5-2 óra alatt majdnem készre pároljuk a húst. (Vigyázzunk, nehogy túlfőzzük, és szétessen!)
- Amikor a hús puhára főtt, kivesszük a léből, és alaposan lecsepegtetjük. A visszamaradt főzőlevet kiönthetjük, nincsen már rá szükségünk.
- A hús sütése alatt elkészítjük a szószt: a hozzávalókat (barnacukor, ketchup, szójaszósz, Worcestershire szósz, Piros Arany, chiliszósz) egy serpenyőbe tesszük, és állandó keverés mellett felforraljuk. Majd alacsonyabb hőfokon, még néhány percig főzzük.
- Ezután a lecsepegtetett oldalast alaposan a szószba mártogatjuk, majd szép sorban feltesszük őket a grillre. Ha van időnk, sütés előtt hagyjuk még állni egy órát, hogy az ízek átjárják a húst. 120-150 fokon körülbelül 30 perc alatt készre grillezzük. A grillezés közben forgatjuk a húsokat, hogy mindkét oldaluk szépen megpiruljon.
Coleslaw (amerikai) káposztasalátával verhetetlen páros 🙂
Jó étvágyat!