A pizzasütő kő használata: így lesz igazán ropogós a házi pizza

A pizzasütő kő használata: így lesz igazán ropogós a házi pizza

A pizzasütő kő az egyik leghatékonyabb eszköz, ha otthon is éttermi minőségű, ropogós és ízletes pizzát szeretnél készíteni. Alkalmazásával a tészta alja egyenletesen átsül, nem ázik el a feltéttől, a szélek a magas hőmérsékleten pillanatok alatt aranybarnára pirulnak.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, mit kell tenni a pizzasütő kő első használatakor, hogyan kell szakszerűen tisztítani, és miként lehet jól használni egyéb pizzasütés kiegészítők társaságában. Miután ezt a bejegyzést elolvastad, a pizzasütő technikád garantáltan új magasságokba emelkedik.

A pizzasütő kő előkészítése

Mielőtt a pizzasütő követ éles bevetésre küldenéd, fontos a megfelelő előkészítés, az úgynevezett kiégetés. Ezt úgy kell csinálni, hogy a frissen vásárolt követ behelyezed a kemencébe, amit maximális hőfokra állítasz, és mikor az elérte a megadott hőmérsékletet, még fél órán át hagyod. Ez az eljárás több szempontból is fontos: segít eltávolítani a gyártás során esetleg a felületre került vegyi anyagokat, és felkészíti a követe magas hőterhelésre.

Lényeges, hogy a követ a többi használat során is fokozatosan melegítsd, még a hideg pizzasütő kemencébe tedd be, és a tényleges sütés megkezdése előtt várj, hogy a kő is felforrósodjon! Tehát tulajdonképpen minden alkalommal úgy kell eljárni, mint a kiégetés esetében, csak a többi alkalommal már a folyamat végén ténylegesen pizzát is készíthetsz a kövön.

Pizzasütés pizzakövön lépésről lépésre

Az otthoni pizzasütést a COZZE pizzasütő kő behelyezésével és a kemence felfűtésével kell kezdeni, hiszen ez a folyamat időt vesz igénybe. Amikor a kő már a kemencében melegszik, előveheted a tésztát, kinyújthatod akár profi módon kézzel, akár sodrófával, megkenheted pizzaszósszal, és gondosan elrendezgetheted rajta kedvenc feltételeidet, legyen az sajt, sonka, kolbász, szalámi, olajbogyó, kukorica vagy igazából bármi, amit szeretsz, a lényeg, hogy friss legyen és jó minőségű.

Amikor a kő is elérte a kívánt hőmérsékletet, akkor ráhelyezheted az előkészített nyers pizzát, ehhez a legjobb pizzalapátot használni, de egy lapos fémtálca is megteszi, a lényeg, hogy ne tapadjon rá a tészta.

Innentől kezdve nincs más dolgod, mint várni, hogy a szélek aranybarnára piruljanak, a feltétek megsüljenek, a sajt pedig megolvadjon, ehhez jó esetben pár perc is elég lesz.

A legelegánsabb megoldás, ha a szeleteléshez pizzavágót vagy a nálunk is egyre népszerűbb pizza ollót használsz, és persze az a legjobb, ha az ételt frissen fogyasztod, hiszen ebben a műfajban így szokás, nem alaptalanul.

A pizzasütő kő tisztítása és helyes karbantartása

A pizzasütő kő használata során előfordulhat, hogy ráég egy kis tészta vagy némi feltét. A követ égetéssel kell tisztítani, majd mikor kihűl kefevel esetlegesen még rá lehet segíteni, hogy a maradékokat eltávolítsuk. Viz nem érheti semmiképpen sem a pizzakövet, mert a benne maradt víz gőzzé alakul, így a kő elreped a következő sütés során, mivel nem tud rendesen kiszáradni!!! Sose használj mosogatószert vagy zsíroldót, mivel a kő porózus, könnyen magába szívja vegyszereket is, amik aztán később az ételbe kerülhetnek!

A tisztogatással egyébként nem kell túl alaposnak lenne, a kőnek nem árt némi patina.

Ha kérdésed van ebben vagy egyéb grill témában, fordulj hozzánk bizalommal!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük