BBQ ÉS GRILLSÜTŐK A-TÓL Z-IG – I. rész – Faszenes grill

Útmutatónk segít meghatározni, hogy a különböző igényekhez, melyik grill típusok jelenthetik a megfelelő választást.

Elemzésünk 1. részében a faszenes grill tulajdonságait boncolgatjuk.

HA GRILLEZÉSRŐL VAN SZÓ, KÉTFÉLE EMBER LÉTEZIK: AKI SZERETI, ÉS AKI NEM

És, amennyiben valaki nem szeret grillezni, akkor az valószínűleg azért van, mert jelenleg nem a számára legoptimálisabb grillsütőt használja.  Feltehetőleg, sokan utálnak takarítani, márpedig bizonyos grillek tisztítása valódi kihívást jelenthet. Páran küzdenek a túl nehéz, körülményesen mozgatható modellekkel, így inkább valami praktikusabbra vágynak.

Vannak, akik ki nem állhatják a hosszadalmas várakozást és előkészületeket – pedig már erre is született megoldás!

De léteznek olyanok is, akiknek költözés végett kellett megválniuk régi, kültéri sütőjüktől, ezért tanácstalanok, hogy vajon milyen terméket alkalmazhatnak biztonságosan zárt vagy szűkös körülmények között.

Lássuk, mik a lehetőségeink 2023-ban!

Kezdjük az első kategóriával.

ÖRÖKZÖLD SLÁGER: VERSENYKÉPES-E MÉG A FASZÉN GRILL?

Nos, árfekvésben egész biztosan! Minden más színtéren viszont, bátran kijelenthetjük, hogy egyre kevésbé. Ennek ellenére, mégis különleges helyet foglal el szívünkben. Hiszen, feltehetőleg legtöbbünk első grill élménye, ehhez a hagyományos eszközhöz köthető.

  • Működési elve egyszerű: Az égés előrehaladtával a faszén parázzsá alakul át, amely gondoskodik a szükséges meleg sugározásáról.

Az igazi retró érzést, továbbra is csak tőle kaphatjuk meg – de, sajnos nem csupán pozitív értelemben!

Tüzelőanyaga a természetes faszén vagy faszénbrikett, amikről jól tudjuk, hogy – bizonyos esetekben – elképesztően sok erőfeszítést igényelhet a begyújtásuk. A megfelelő hőmérséklet elérése, olykor 40 percnél is több időt vehet igénybe.

A hőszabályozást – jellemzően – a grillen elhelyezett szellőzőnyílásokkal történő játszadozással irányíthatjuk. Ez pedig egy rendkívül körülményes folyamat, amely rengeteg tapasztalatot igényel ahhoz, hogy hibátlanul csináljuk.

Sok termék esetében, viszont egyáltalán nincs lehetőség az önálló hőszabályozásra. Ami nagyban hozzájárul az időigényes és körülményes takarítási munkálatokhoz.

Legfőbb előnyei:

  • Klasszikus, intenzíven füstös ízt kölcsönöz az ételeknek.
  • Számtalan konfiguráció és méret közül választhatunk (mint például: fedeles grill).
  • A legköltséghatékonyabb konstrukciónak számít a piacon.

gömbgrill

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.