A grillek tisztítása


A grillezés után – akár gáz-, villany-, vagy faszenes grillsütője van – következik a hálátlan, de szükséges feladat, a grillsütő megtisztítása.

Tisztítson környezetkímélő módon
A grillsütő tisztításához nem kell agresszív savtartalamú tisztítószereket, vagy spray-ket  használnia. Erre a célra a szokványos mosogatószerek, szappan is megfelel, vagy próbáljon ki öko készítményeket. Léteznek ugyanis ökológiai tisztítószer spray-k. Ne felejtse el mindig kikapcsolni az elektromos és gázgrilleket, s végül a grilleszközöket is tisztítsa meg.

A gázgrill tisztítását kezdje a rostély tisztításával
A gázgrill minden egyes használata után az étel- és zsírmaradékokat magas hőfokon égesse el, majd várjon 15 percig, illetve addig, amíg az égésmaradékok eltávoznak a füsttel. Ezek hamuvá változnak, amit már könnyen le tud tisztítani. Rögtön ezután kezdheti a rostély tisztítását – kapcsolja ki a gázt és drótkefével távolítsa el a szennyeződéseket. Ha nincs drótkeféje, alufóliából készített golyócska is megteszi. Ha alapos tisztítást akar, vegye ki a rostélyt és pucolja meg szappanos vízbe mártott szivaccsal. Ezután tisztítsa meg a grill külső részét – ez ismét szappanos vízzel vagy a mosogatógépbe használatos kevés tisztítószerrel lesz a legbiztosabb. Mindent tisztítson át szivaccsal, majd mossa le tiszta ronggyal a szappanos vizet. Ezután alaposan szárítsa meg. Ha rozsdamenetes grázgrillje van, használjon erre a célra speciális tisztítószert. Ha porcelán gázgrillje  van, a porcelánra használjon speciális tisztítószert.

A faszenes és brikettes grillsütőt alaposan égesse ki
A faszenes és brikettes grillsütő tisztítása nem bonyolult: minden használat után alaposan ki kell égetnie. Tegye ezt addig, amíg füstöl. Előtte azonban távolítsa el a rostélyról az összes hamut és az odaragadt ételmaradékokat, hogy a kiégetése gyorsabb legyen. Fontos, hogy a grillező rostélyt alaposan kitisztítsuk. Erre megfelel egy speciális kefe. Az odaragadt ételmaradékokat meleg szappanos vízbe mártva távolíthatja el, az utolsó zsírfoltokat pedig finom felületek tisztítására alkalmas tisztítószerrel és egyszerű edénymosásra használatos szivaccsal. A grillsütő felületét nem kell különösen ápolni, ne legyen gondja a viaszozásra vagy festésre, ismét elegendő a bevált szappanos víz. A tisztítás után azonban a rostélyt bekenheti olajjal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.